keskiviikko 7. elokuuta 2013

Kesän kymmenen plussaa ja miinusta

Kesäloma meni vauhdilla ja blogini on viettänyt melkoista hiljaiseloa. Mielessä on ollut useita aiheita, joista voisi kirjoittaa, mutta ehkäpä puran niitä pikkuhiljaa arjen koettaessa. Sain heinäkuussa haasteen kirjoittaa kesästä: "Haastetun tulee listata kesän 10 plussaa ja 10 miinusta. Avaa vastauksia myös omin ajatuksin ja kuvin. Jaa haaste eteenpäin kolmelle blogille ja ilmoita haastamisesta ko. bloggaajalle". Kiitti Lauruska, olen ehkä hidas, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tässäpä siis otteita omasta kesälomastani plussien ja miinusten muodossa.

+ Loma. Sehän on se isoin plussa. Muutaman viikon irtiotto työstä ja arkirutiineista tekee hyvää. Akkuja kannattaa ladata aina sopivin väliajoin, siitä saa inspiraatiota ja jaksamista sitten taas siihen perusarkeen ja tekemiseen.

Lomalla voi ja pitää ottaa rennosti. Kiireettömät aamukaffit terassilla ovat lomanautinto.

+/– Kesämökki. Plussaa, että pääsee järven rannalle mökkeilemään omaan pikkuaittaan, jonne mahtuvat juuri sopivasti sänky, vaatekaappi ja lipasto (sekä se boombox). Miinusta siitä, että kesämökki tuppaa yleensä olemaan melkoinen työleiri, jossa on aina jotain laitettavaa. Ellei remontoitavaa tai korjattavaa, niin polttopuiden tekoa. Mikä tosin on kyllä mukavaa puuhaa sopivissa määrin.

Poikakaveri halkoi puut ja minä heittelin liiteriin.
Aitassa on tunnelmaa ja unikin tulee paremmin.

– Flunssa. Voi että ärsytti, kun loman ensimmäiset kolme päivää menivät sairauslomalla ja eka viikko oikeastaan vain lepäillessä. Ei liikuntaa, ei mitään kivaa. Plaah. Kunnon lepääminen kuitenkin auttoi, sillä flunssa ei pitkittynyt niin kuin yleensä. Maltoin olla viikon harrastamatta mitään liikunnallista ja silläpä se pöpö sitten lähtikin.

+/– Lomareissut. Ensimmäisenä pakko todeta, että miinus tulee yksinomaan siitä, että nämä tahtovat käydä kukkaron päälle. Lomareissut ovat aina ihania: uusia paikkoja, uusia juttuja, uusia kokemuksia. Tänä kesänä lomareissu tehtiin Tallinnaan, siitä lisää myöhemmin valokuvien kera.

+ Ulko- ja hyötyliikunta. Kesällä ulkona tulee oltua enemmän ja liikuntakin muuttaa muotoaan. Juoksulenkkejä, rauhallisia kävelyjä, marjastamista, kahvakuulailua ulkona, soutamista ynnä muuta. Ehdottomasti paras idea oli voimatangon puutteessa kaivaa jumppavälineeksi mökin varastosta löytynyt rautakanki. Hienosti toimi! Ja testattiinpa me kuinka paljon reissupäivänä tulee käveltyä. Tallinnassa kierreltiin nähtävyyksiä gps:n kanssa, niin illlalla lukemat näytti huimaa 15 kilsaa kävelyä!

Lähes kolmen tunnin työn tulos kahdelta puskajussilta.

Maalaismaisemia aamulenkiltä Pohjanmaalta. Olipa mahtavaa käydä aamulenkillä!

+ Aurinko. Tämä oli harvinaista herkkua lomalla. Kesämökkimme on Kannonkoskella, joka lukeutuu top10-listaan Suomen sateisimpina paikkakuntina. Hellepäiviä (lue: oikeita lämpimiä biksukelejä) taisi olla jopa kolme :)

– Vesisade. Sitä on riittänyt tänäkin kesänä. Toisaalta hyvä syy tehdä jotain muuta, lähteä vaikka mökkiraksalle maalaamaan.

+/– Mökkiraksa. Isukki rakentaa kesämökkiä myyntiin. Siellä kesälomasta kului varmaankin se 7–8 päivää. Toisaalta tosi kivaa: näkee kättensä jäljen, pääsee tekemään jotain konkreettista ja oppii uutta. Nuo kädentaidot ovat kuitenkin sellaisia, mitkä vähenevät sukupolvi toisensa jälkeen. Suurimman osan noista päivistä maalasin: mökki ulkoa, katot sisältä, seinää, ikkunalautoja sisältä ja ulkoa ynnä muuta. En mä oikeastaan tiedä onko tässä muuta miinusta kuin se, että se mökki ei tunnu valmistuvan ikinä, kun sitä tehdään aina kesäisin silloin tällöin. Ensi kesä menee varmasti vielä ainakin ja viime kesä meni pääsääntöisesti muurauspuuhissa. Oli muuten mahtavaa hyötyliikuntaa se betonisäkkien nostelu myllyyn ja paneelin sahaus!

Mökki maalattu toiseen kertaan ulkoa.
On se kumma, että kun hetken on raksalta poissa, niin joku jo sotkee siellä!?
Juuri siivottu.
Maisemaa mökkiraksan parvekkeelta.

+ Ruoka. Tää nyt on parasta aina, nams.

Samassa yhteydessä on pakko esitellä tää löytö. Frozzypackin kansi laitetaan yöksi pakastimeen ja seuraavana päivänä ruoka pysyy kylmänä seitsemän tuntia! Ostin tän Jyväskylästä siitä mikäliefitnessliike onkaan Asema-aukiota vastapäätä.
Tuloillaan appelsiinista porkkanakeittoa :P

+/– Perhe ja suku. Vanha kunnon sanonta "perhe on paras ja pahin" pätee. Ihanaa, kun saa lomalla viettää aikaa rakkaiden kanssa. Voidaan tehdä yhdessä kaikkea, mitä ei talvella ehditä: käydä kalalla, pelata lauta- ja ulkopelejä, harrastaa frisbeegolfia, kokkailla, nauttia ja touhuta yhdessä. Vaikka kieltämättä joskus on hieman haasteellista, kun kesämökillä sählää kolme sukupolvea saman katon alla ja kaikilla on eri käsitykset melkeinpä kaikesta: nukkumaanmenoajoista, heräämisestä, siivoamisesta, ruoka-ajoista tai ylipäätään siitä mitä syödään tai tehdään. Kun minä haluan tehdä tätä ja toinen tuota ja kolmannella on vielä eri kiinnostukset. Silti, ootte rakkaita kaikki, enkä ikinä antaisi teitä pois!

Pitääkö tähän sanoa jotain? *sydän*

+ Tori / erilaiset kesätapahtumat. Mikä olisi parempaa kuin tori tuoreilla lähiherkuilla? Puhumattakaan myös vaateostoksista. Vuosi sitten löysin Kannonkosken torilta pari kesämekkoa ja tänäkin vuonna taisi yksi tarttua matkaan. Myös Tallinnan torilta löytyi ihana pellavainen kaulahuivi sekä musta liivi. Niin ja oman kylän kyläpäivät Alajärven Uusikylässä olivat hauskat: kynttilöiden tekoa, myyjäisiä ja pussihyppelyä.

Itäisten kylien kyläpäivä Uusikylän koululla.
Pussihyppely oli kova laji.

– Kesän lyhyys. Kuten kaikki kiva, kesäkin loppuu aikanaan ja meillä Suomessa tuo aika on vielä niin lyhyt. Yleensä ihmiset suunnittelevat tekevänsä kaiken yhdessä kesälomassa. Lista on pitkä ja loma lyhyt. Itseltäni jäi mm. terassi käsittelemättä, kesäkukat ostamatta ulos ja pyöräreissu tekemättä. Tosin uskon, että kesää on vielä jäljellä: jos nyt en enää kesäkukkia hanki, mutta päivän fillarireissun yritän kyllä järkätä. Ja tähän pakko lisätä, Anri tule takaisin!

+/– Uiminen. Olen melko vilukissa uimaan, mutta sitten kun uskallusta löytyy, se on kivaa. Pikkuveljen kanssa testattiin snorkkeleita ja löydettiin jopa pari simpukkaa tai mitä lie. Lisäksi käytiin pari kertaa uimahallissa Piispalassa Kannonkoskella. Sekä tietty kesälomareissulla Serenassa. Miinusmerkki tulee omaan makuuni liian kylmistä vesistä sekä snorklauksen kannalta liian tummista ja sameista järvistä. Haaveenani olisikin päästä joskus snorklaamaan jonnekin oikeasti kirkkaisiin vesiin, missä olisi vieläpä jotain koralliriuttoja, ah.

– Ötökät. Ja niitähän riittää. En ole eläessäni nähnyt niin suurta koppakuoriaista kuin tänä kesänä. Se kamaluus mönki mun kahvakuulan takaa, kun lakaistiin terassia. Hyi! Lisäksi ampiainen pisti mua varpaaseen. Se oli varmaan kosto siitä, kun ne teki pesän aitan välikattoon ja me tuhottiin se myrkyllä. Ainakin tuli selvitettyä, että en ole allerginen ampiaisten pistoille.

Aivan hillitön koppakuoriainen!

– Matkalaukkuelämä. En keksinyt enää muutakaan kuin tämän. Onneksi matkalaukkuelämä väheni tänä kesänä, kun saimme aittaamme oikean vaatekaapin. Eka kesä, kun kaikki vaatteet ja muut tavarat sai laittaa kaappiin tai lipastoon. Siitä huolimatta matkalaukkuelämää oli jonkin verran: välillä käytiin häissä ja kyläpäivillä Alajärvellä, välillä matkalaukku oli laivan hytissä, välillä Tallinnan hotellissa ja välillä se reissasi muuten vain Jyväskylän ja mökkipaikkakunnan väliä. Ja yleensä juuri se tavara, mitä olisit tarvinnut sinä hetkenä, oli jossain muualla kuin minä tai matkalaukkuni. Nimimerkki enää meillä ei ole Jyväskylän kodissa peiliä yläkerrassa tai roskista yläkerran vessassa, kun ne löysivät uudet paremmat paikat kesämökiltä.

Tilava kaappi pelasti matkalaukkuelämältä.


Ja heitänpä kesähaasteen seuraaviin blogeihin:
http://kirsinkuntopiiri.blogspot.fi
http://markusmykkanen.wordpress.com
http://sekametelisoppakohtaasillisalaatin.blogspot.fi

3 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta! Otetaan vastaan! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia haasteesta. Pitänee haudutella näitä pari päivää, että varmasti keksii noin monta molempiin!

  Tällä saakin ehkä mukavasti blogin uudelleen käyntiin. Erittäin laiskasti olen itse kirjoitellut tässä kesän mittaan. Niitä ideoita ja aiheita on kyllä ollut paljon. Saapa nähdä muistaako niitä enää, jos koittaa palautella mieliin syksyn mittaan. Ei vaan ole paljoa voinut kirjoitella kun ei ole paljoa ollut kotona = ei nettiä.

  Mahtavalta näyttää tuo eväsrasia! Pitäisiköhän käydä itsekin ostamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo eväsrasia on kyllä huippu. Nyt niitä löytyi myös eri kokoisina, silloin kun ostin tuon niin oli vain yhtä kokoa. Isukille ostin myös, hän kun on metsätöissä, niin ei ole ikinä jääkaappia :)

   Tsemppiä blogisyksyn alkuun! Mullakin oli mökillä onneton netti, niin kyllä se kuvien lataamista hidasti hirveästi. Mutta ehkäpä se blogitaukokin tekee välillä hyvää, taas syntyy tekstiä uudella innolla :)

   Poista