maanantai 30. joulukuuta 2013

Kuukausi Loopin kanssa

Ensinnäkin iso anteeksipyyntö vähäisistä kirjoituksista. Joulukuussa olen päivittänyt blogia kerran, sekin oli neljä viikkoa sitten. Joulukuu oli superkiireinen (töitä, uusia projekteja, ylitöitä, vähän jumppien päivittelyä, tuurauksia ja eksratunteja ym.), tuntuu, että olen "juossut" kellon ympäri koko joulukuun. Uuden vuoden lupaukseni onkin antaa enemmän aikaa läheisille. Kiitos, kun olette ymmärtäneet. *sydän*

Loopin tavoite

Päivittäiseen aktiivuustason saavuttamiseen riittää jo hikinen 45 minuuttinen yhdistettynä vähäiseen arkiaktiivisuuteen.

Loop ja joulukuu

Ja asiaan, lupasin kertoa kokemuksia uudesta lelustani Polarin Loopista, jonka ostin joulukuun alussa. Otin laitteen käyttöön 2.12. Tässäpä ote joulukuun näkymästä.

Sininen jana päivän alareunassa kertoo päivän aktiivisuudesta: täysi sininen palkki kertoo, että aktiivisuustavoiteet on saavutettu. Oranssikolmio taas kertoo "varoituksista" eli siitä kuinka monta kertaa Loop on kehoittanut nostamaan takamuksen tuolista päivän aikana. Ja oikealla reunassa on yhteenveto viikosta.
Tämä yhteenveto ei ole aivan koko totuus. Aktiivisuustavoite tulee keskimäärin täyteen (103%), mutta suuri osa liikunnastani on spinningiä, jonka Loop siis laskee istumiseen (?).

Loop ei tunnista spinningiä/pyöräilyä

Loopin käytössä pitää muistaa maalaisjärki. Loop toimii kuten askelmittari eli se reagoi tärinään. Sen mukaan esim. puolen tunnin juoksulenkki täyttää aktiivisuustavoitteet, mutta 45 minuutin spinning ei. Ja tämähän ei tietenkään pidä paikkaansa, rasitus on kutakuinkin sama kummassakin. Esimerkiksi tiistait 3.12., 10.12. ja 17.12. olen siis käytännössä ollut aktiivinen, Loop ei vain ymmärrä pyöräilyä.

"Keholla tai ranteessa pidettävät, kiihtyvyysanturilla varustetut aktiivisuusmittarit eivät ole ihanteellisia pyöräilyn ja painonnoston kaltaisten aktiviteettien seurantaan. Pyöräiltäessä Polar Loop aliarvioi aktiivisuuden määrän. Saat tarkemmat tiedot pyöräilystä ja kattavan sykeharjoitusanalyysin, kun käytät Polar Loopin yhteydessä yhteensopivaa Polar H6- tai H7-sykesensoria." Lähde: Polar

Koska käytän Polarin RCX5 -sykemittaria sykevyön kanssa, en ole käyttänyt Loopin kanssa sykevyötä. Milloinhan Polar keksii sykevyön, minkä voi yhdistää kahteen eriin Polarin laitteeseen?

Esimerkkipäiviä

Perustiistai 3.12., 45min spinning

Nämä kuvat ovat siis Polarin nettipalvelusta, minne Loopin tiedot pitää synkronoida usb-kaapelilla. Ja tämä puuha vaatii melko tuorehkon tietokoneen, esimerkiksi kotikoneeni, joka on jo useamman vuoden vanha mac, ei toiminut Loopin kanssa.


Esimerkkitiiistaina olin töissä normaalin päivän (toimistotöitä) sekä poljin yhden 45 minuutin spinningin. Aktiivuustuloksen mukaan aktiivisuustaso jäi 84%, mikä ei tietysti pidä paikkaansa. Aktiivisuusmuistutuksia tuli neljä: kaksi työpäivän aikana ja kaksi illalla (istuttu liikaa sohvalla).

Ylityöpäivä 5.12., ei liikuntaa

Töissä klo 8-18, loppupäivä istuttu paikoillaan kuin tatti, mistä kertovat kolme aktiivisuusmuistutusta. Jos jotain hyvää tästä päivästä, niin ainakin unta on tullut riittävästi.

"Polar Loop arvioi ranteesi liikkeiden perusteella, milloin nukut. Uniaika lasketaan pisimmästä jatkuvasta lepoajasta 24 tunnin jaksolta, joka alkaa klo 18:00 ja päättyy seuraavana päivänä klo 18:00. (Heräämisajan täytyy osua tälle aikavälille, jotta laskennan tulos on tarkka.)" Lähde: Polar


Perjantai 13.12., kolme jumppaa

Perjantaisin mulla on kahvakuula 30 min, core 30 min ja rankin spin 55 min. Lisäksi lähdin illalla kaverini kanssa teatteriin, mikä näkyy muuten myös hyvin tuosta yleiskuvasta (istumista, paitsi väliaika). Ja töissäkin näyttää olleen aika kiire, ei ole tullut yhtäkään aktiivisuusmuistutusta. Muistelisinkin, että tuo päivä oli melkoista sykettä, ei paljon yhdellä paikalla kerrallaan istuttu.


Jälleen Loop näyttää, että kovimmalla alueella on menty vain 29 minuuttia. Ne, jotka ovat polkeneet raskaimman spinningin tietävät, ettei tätä aikaa ole taaskaan laskettu mukaan.

Lauantai 21.12., ei liikuntaa, mutta menossa

Lauantaina käytiin mummolla jouluruualla. En siis harrastanunut liikuntaa, mutta muutoin touhusin lähes koko päivän. Mummolla laitettiin ruoka, sitten käytiin Halpa-Hallissa shoppailemassa ja lopulta ajeltiin Pohjanmaalle. Lapsuudenkodissa en ehtinyt kauaa istuskella, kun lähdettiin viemään viimeisiä joululahjoja. Aktiivuustulos 112% ilman mitään varsinaista liikuntaa.


Jouluaatto 24.12., tosi löhöpäivä

Joulukuun toiseksi pahin löhöpäivä aktiivisuustasolla mitattuna (joulupäivä oli vielä pahempi). "Aamu" alkoi joulupuurolla, sitten vähän saunomista, joulukirkkoon, jouluruokaa ja joulupukki ja lahjoja. Ja ei, en nukahtanut kirkossa, vaikka läheltä piti. Se on jo jokavuotinen vitsi, että nukun joulukirkossa. Sen siitä saa, kun häslää joulua edeltävät päivät. Sitten kun istuu ja rauhoittuu kirkon penkkiin niin uni tulee. Oikeasti, tunnustan. Tänä vuonna papilla oli ärrä- ja ässävika ja muutoinkin oli niin mielenkiintoinen persoona, että jopa minä pysyin hereillä :)Tapaninpäivä 26.12., 1,5 tunnin kävely

Nukuin myöhään (kuten kuvasta näkyy), kokkailin ja puuhastelin ja kävin siskon kanssa 1,5 tunnin KÄVELYlenkillä. Jep, käveltiin vähän reipas kymmenen kilsaa sauvojen kanssa Pohjanmaan pimeitä teitä, vähänkö oli kivaa!

Tuo loppuillan musta raitaosuus on aikaa, jolloin Loop ei ole ollut ranteessani. Otan Loopin pois saunomisen ajaksi, mutta suihkussa se on yleensä ranteessa (kestää vettä). Ilalla latasin Loopin, siksi ilta on raidoitettu.


Perussunnuntai 29.12., puolen tunnin lenkki

Sunnuntai kotona: suunnittelin uutta kahvakuulatuntia ja miksailin biisejä. Oon muuten vieläkin ihan liekeissä uudesta ohjelmasta ja musasta. Perjantaina 3.1. kokeillaan, tuuhan mukaan! Illalla käytiin sitten lyhyellä lenkillä, mikä riitti täyttämään puuttuvan aktiivisuuden. Sitten olin vielä iltakympiltä katsomassa avopuolisoni jääkiekkopeliä Hippoksella (siis Loopin kannalta seisoin). Ja kuten kuvasta näkyy, unirytmi on ihan pielessä. Oon vielä pyörinyt ja hyörinyt sängyssä kahden/kolmen maissa. Ei meinannut uni tulla, nyt pitää alkaa normalisoimaan unirytmiä.Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan olen ollut tyytyväinen Loopiin. Se ei tunnista kaikkea liikuntaa (spinningiä ja salitreeniä), mutta se ei suuresti haittaa itseäni. Tietysti voisin käyttää Loopia sykemittarin kanssa, mutta vielä olen pitänyt tärkeämpänä kerätä talteen treenitietoja RCX5:llä. Eniten halusin nähdä Loopista miten liikun muutoin päivän aikana. Ja senhän se näytti, työpäivän aikana tulee istuttua paljon, tosin ei aina. Arkiliikuntaa on, mutta sitä voisi olla enemmänkin. Ja jos Loop mittaa aktiivisuutta ja siihen riittää jo puolen tunnin lenkki päivässä, niin eivätpä nuo "minimiterveystavoitteet" ole mitenkään kaukaisia tai hankalia saavuttaa.

Onko muilla millaisia kokemuksia Loopista?

Lisätietoja Loopista ja usein kysyttyjä kysymyksiä: http://www.polar.com/fi/tuki/Loop

Kuukausi RCX5:n silmin

Ja vielä vertailun vuoksi joulukuun yhteenveto Polarin RXC5:n mittarilla.

Liikuntaa on tullut joulun ajan löysäilystä huolimatta lähes tunti päivässä. Rasittavuus on pysynyt vihreässä ja vain harvoin keltaisessa (päivänmäärän kohdalla vasemman ylälaidan merkki), mistähän johtuu?

Usein aiemmin itselläni rasitus on mennyt hetkittäin punaisella, etenkin, jos jumppapäiviä on ollut useampi putkeen, kuten vaikka viikolla 51 on ollut viisi iltaa putkeen jumppaa. Liekö sitten, että olen ottanut joulukuussa hieman löysemmin (?), olisi aikaa vaihtaa treeniohjelmia vai olisikohan pientä ylikuntoa havaittavissa? Vai onko se vain hyvä, että punainen ei pauku ja kertoo siitä, että treeni on hyvällä tasolla? Kertokaapa joku konkari.

Joskus ainakin olen huomannut, että oma tuntemukseni on ollut jumpassa raskas, mutta sykemittari on näyttänyt silti matalia lukemia. Että olo on siis sellainen, että treenataan lujaa, mutta sykemittari ei näytä samaa, eikä syke nouse sitten millään. Aiemmin kokeilin samassa tilanteessa pitää muutaman päivän liikuntavapaata, jonka jälkeen tuntui, että sykekin taas kohosi ja treeni luisti. Tiedä sitten mistä johtui tai johtuu. Joka tapauksessa lenkki kulki eilen ihanasti, vähän vedin mäkitreeniäkin lopuksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti