sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Testissä: Optimoven Metabolia-tunti


Kävimme viime lauantaina 18.4. avokkini Tuukan kanssa avoimissa ovissa jyväskyläisessä Optimovessa (http://optimovejkl.com). Optimove kertoo olevansa toiminnallisen fysioterapian ja valmennuksen talo. Itse he kuvailevat valmennuspuolen toimintaansa seuraavasti:

"Se ei ole punttisalia, se ei ole ryhmäliikuntaa, se ei ole crossfittiä, eikä se ole personal trainingia. Se on jotain muuta, ikäänkuin näiden kaikkien parhaita puolia yhdistelevä hybridi."

Kuvaus kuulosti sen verran mielenkiintoiselta, että pakkohan sitä oli mennä ottamaan selvää, mitä paikassa tapahtuu. Testasimme Metabolia-tunnin, minkä lisäksi osallistuin modernin keskivartaloharjoittelun workshopiin. Tässä treenikokemuksia, syketietoja ja muita fiiliksiä.

Tilat ja ensivaikutelma
Optimove sijaitsee ihan keskustan tuntumassa, Väinönkatu 42:ssa. Perillle oli helppo löytää opasteiden ansiosta, vaikka käynti olikin sisäpihalta. Kadun varrelta löytyi hyvin parkkipaikkoja ja auton sai parkkiin lauantai-iltapäivänä eurolla (maksullinen pysäköinti loppui lauantaina neljältä).



Sisälle astuessa vastaanottotila oli viihtyisä, vaikka keskustan rakennukset ovatkin vanhoja. Iso sohva, vastaanottotiski (niistä avointen ovien herkuista puhumattakaan) ja iloiset ihmiset tiskin takana. Pukuhuone oli unisex, mikä oli itselleni hieman uutta. Minulla olivat treenikamppeet jo valmiiksi päällä, joten asia ei tuottanut ongelmia. Tosin mietin, että jos tulisin töistä suoraan treenaamaan, niin pieni yksityisyys vaatteiden vaihdossa voisi olla tarpeen. Pukuhuoneessa oli yksi vessa, joten tarvittaessa vaatteiden vaihto onnistui siellä. Pukuhuoneessa ei myöskään ollut lukollisia kaappeja, mutta arvotavarat onnistui jättää vastaanottoon.



Myös varsinainen sali oli pieni, ainakin, kun on tottunut käymään Kankaan crossfit-salilla, joka on valtava halli. Toisaalta pienet ja intiimit tilat tekevät paikasta kodikkaan ja treeniryhmästä tiiviin. Tunneillahan on maksimiosallistujamääränä yleensä kymmenen henkeä, joten sinällään tämä määrä mahtuu treenaamaan salissa, vaikka mitään pitkiä juoksuja tilassa ei mahdukaan tekemään. Joillain tunneilla ryhmäkoko on vielä pienempi, jopa neljä henkeä.





Moderni keskivartaloharjoittelu
Workshop oli avointen ovien extra-antia. En nyt ala kirjoittamaan luennosta referaattia, sillä en ole aiheen asiantuntija, enkä osaa perustella asioita yhtä hyvin kuin luennoitsija, mutta tässä muutama mieleenjäänyt asia. Ensiksikin annan luennosta täydet pisteet Optimovelle: Luennoitsijan ammattitaito vakuutti ja käytännön harjoitteet olivat havainnollistavia. Esimerkiksi peruslankusta sai irti aivan uusia ulottuvuuksia luennoitsijan avulla!

Muutoinkin luento herätti uusia ajatuksia keskivartalon treenaamisesta sekä oikeanlaisesta ryhdistä ja hengityksestä. Alussa todettiin perusfakta siitä, että ulkonäöllisesti vatsa muokataan keittiössä ja toiminnallisesti liikunnalla. Workshop kyseenalaisti tutut keskivartaloliikkeet, kuten perinteiset vatsarutistukset ja seisten painolla tehtävät kylkirutistukset.



Vatsarutistuksia kritisoitiin ns. "rapuasennon" vuoksi. Ihminen on muutenkin usein koko päivän yläkroppa "käppyrällä" tietokoneella, joten miksi samaa huonoa asentoa pitäisi jatkaa vielä treenatessa? Tai miksi kylkiä treenataan seisten rutistaen, kun eihän ihminen muutenkaan liiku kyseisessä suunnassa? Näiden sijaan vatsoja voidaan treenata kehoa kokonaisvaltaisesti kuormittavissa liikkeissä, kuten kahvakuulan kanssa kävelyllä ("farmikävely"), maastavedossa, lankussa tms. Keskivartalohan on loppujen lopuksi töissä lähes kaikissa toiminnallisissa liikkeissä, jos unohdetaan eristävät liikkeet kuntosalilaitteissa.

Metabolia-tunti
Valmennustunneista kävimme testaamassa siis Metabolian, joka perustuu sykeohjattuun harjoitteluun. En ole käynyt aiemmin kuin sykeohjatussa spinningissä, siksi halusin testaamaan juuri Metabolia-tunnin. Tässä Optimoven oma kuvaus:

"Sykkeet ja energiat ylös! Metabolisesti haastavin tuntimme yhdistelee juoksu- ja lihaskuntoharjoitteita, fokuksenaan polttaa rasvaa ja rakentaa lihasta. Treeni yksilöidään Polar Team -applikaation sykeohjauksen avulla."

Saimme tunnille mennessämme lainaksi sykevyöt. Pidin lainavyön lisäksi treenissä myös oman sykevyöni, jotta sain treenitiedot talteen. Tunti aloitettiin monipuolisilla lämmittelyliikkeillä ja noin 12 minuutin jälkeen siirryttiin varsinaisen treenin pariin. Treenissä teimme kehoa monipuolisesti kuormittavia liikkeitä: kyykkyjä kahvakuulalla, etuheilautuksia, txr-soutuja, pallon heittoja seinään, burbeeta punnerruksella, viivajuoksua ym.

Lämmittelyn lisäksi tunnilla oli kaksi treeniosuutta (näkyvät selkeästi alla olevasta sykekäyrästäkin), kummassakin muistaakseni noin neljä liikettä. Yhdeksän henkinen porukka jaettiin treenipisteille, sitten menoksi. Ideana oli treenata kullakin pisteellä niin kauan, että syke nousi 80–90 prosenttiin maksimista. Sykkeet näkyivät isolta televisioruudulta jokaisen omalla nimellä, minkä lisäksi sykevälit oli vielä merkitty selvin Polarin värikoodein (alla olevissa kuvissa lisää). Kun syke saatiin nousemaan halutulle alueelle eli oranssille/keltaiselle alueelle, pidettiin tauko. Huilia oli niin kauan, että syke laski 60–70 prosenttiin maksimista eli siniselle alueelle. Sitten vaihdettiin omatoimisesti seuraavalle pisteelle ja taas treeni päälle, kunnes riittävä 80–90 prosentin syketaso saavutettiin ja jälleen huilaamaan.

Avokillani sykevyö ei oikein toiminut ja se vaihdettiin jossain vaiheessa toiseen. Itselläni syke nousi ja laski kuten pitikin. Treenifiilis oli koko tunnin oikein hyvä, hiki tuli ja liikkeet menivät perille, mutta treeni ei tuntunut missään vaiheessa liian tiukalta tai pahalta. Avokillani sykeseuranta oli hieman hankalaa epätoimivan vyön takia, ja lopussa hän olikin aivan puhki. Treenin raskauteen vaikutti varmasti myös palautuminen. Avokkini oli tullut juuri pari tuntia sitten tuomaroimasta (eli pari tuntia luistelua), kun itselläni kroppa oli freesissä kunnossa kevyen liikkaviikon ansiosta.


Tässä vielä kertaus sykealueista ja niiden hyödyista harjoittelussa Polarin sivuilta:


Valmentaja näytti sykekäyriämme meille henkilökohtaisesti tunnin jälkeen. Oma käyräni oli kuulemma kuin oppikirjasta, nousut ja laskut olivat todella tasaisia. Avokkini käyrään ei oikein voinut luottaa, kun sykemittari reistaili. Joka tapauksessa kotiin tullessamme avokkini väsähti eteisen lattialle ja minä lähdin kevyelle 40 minuutin juoksulenkille saunan lämmetessä.


Kiitos Optimove! Saimme vielä lähtiessämme yhden kerran kokeilukortin ja puhuimmekin jo avokkini kanssa, että pakko käydä vielä testaamassa jokin muukin tunti. Testaamatta olisi vielä monta tuntia: Optimove (4 hlö pienryhmä), Funktionaalinen (voima- ja lihaskunto), Fundamental (tekniikkapainotteinen treeni) ja Reset (kehonhuolto).

2 kommenttia:

  1. Moi.
    Tiedätkö saako optimoveen ostettua kertakortteja noihin ryhmätreeneihin, vaikuttais ihan mielenkiintoiselta. Lähetkö lauantaina kuokkalan kirmaisuun? Meinasin kympin kunnon käydä testaamassa ja saapahan samalla kovemman treenin, kun tahtoo pysyä nykyään mukavuusalueella :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, Optimovelle saa myös 10 kerran kortteja (http://optimovejkl.com/valmennus-jyvaskyla/jasenyydet/) ja veikkaisin, että ekan kerran pääsee tutustumaan veloituksetta. Kirmaisu jää valitettavasti väliin, kun lähden hyvinvointiviikonloppuun Vierumäelle. En olekaan aiemmin käynyt Vierumäellä, niin kiva päästä täysihoitoon :)

      Kävin sunnuntaina juoksemassa puoli tuntia kentällä niin paljon kuin kintuista lähti. Ei mennyt kuin ihan vähän reipas 6 km, sama tulos kuin viime kesänä. Jos tuohon Polarin juoksuindeksiin on uskomista, niin loka/joulukuun tienoilla oltiin korkeimmalla. Tänä vuonna kunto laskenut näiden flunssien ja burnisten myötä. Mutta onhan tässä vielä 1 kk aikaa h-hetkeen.

      Mites sun treenit? Kerrohan miten Kirmaisu sujui :)

      Poista