maanantai 21. heinäkuuta 2014

Rinkan pakkaus

Viime viikonloppuna oli jälleen parin päivän pysähdys kotona Jyväskylässä. Toka lomaviikko meni mökkiraksalla maalatessa ja niin taitaa mennä kolmaskin. Perjantai-iltana päätin pakata rinkan. Lähdemme reissuun Pohjois-Ruotsiin lauantaina, reittinä Abisko-Kebnekaise-Nikkaluokta, muistaakseni koko reissu noin 130 km talsittavaa.

Kauppaan lähdin ilman ostoslistaa, mutta aika hyvin ostettavat tavarat löytyivät - takana on kuitenkin kymmenen vaellusreissua, että vähän ollaan tyttöjen kanssa harjoiteltu. Edellisreissu oli Utsjoen Kevolle, muistaakseni käveltiin noin 90 kilsaa. Että hieman pidennetään jälleen kilometrejä ja reissua.


Kaikista epätoivoisin hetki pakkauksessa on yllä oleva: Kaikki on vielä sekaisin ympäri eteistä ja mielessä pyörii, että onko mukana kaikki tarpeellinen, ja toisaalta, eihän mukana ole mitään turhaa. Ja vinkkejä otetaan vastaan, jos joku tietää, miten tätä kantamusta saa kevennettyä. Kuulun siihen "pitää olla varalta tämä ja tuo" -kastiin :)

Ensiksi se "tärkein" eli ruoka. Usein otan mukaan peruspastaa, mikä on kevyttä kantaa, edullista ja helppoa pakata mukaan. Tällä kerralla sovimme, että jokainen ottaa mukaan 3 x 5 hlö:n ruokaa. Ensimmäisenä Pasta Carbonara (jota on luonnollisesti viidelle naiselle enemmän kuin tämä yksi pussi).


Pussipastan popsiminen viikon verran on tylsää, joten lisäpainon uhallakin ostin kaksi muuta ruokaa ei-pussipastaa. Toiseen tulee herkullisesti näitä mitäliekierrenuudeleita sekä tonnikalaa tomaattikastikkeessa.


Kolmas ruoka on kuskusia ratatouillella. Tätä en olekaan aiemmin metsässä kokkaillut, jännä nähdä miltä maistuu. Kuskus on siitä helppoa, ettei se tarvitse pitkiä keitinaikoja, veden kiehauttaminen ja kuskus turpoamaan, siinä se. Tosin silti niitä tuoreita salaatteja voi tulla ikävä viikon pasta- ja tölkkiruuan syömisen jälkeen...


Ja sitten vielä matkaan ruokailuvälineet. Meillä on ollut diili, että minä otan mukaan kauhan ja Anri ottaa tiskiharjan. Kenttäpullo taas on ehdoton ja kuksa vaan pitää olla mukana - vaikka retkiastiastoon kuuluu kuvassa oleva juomamuki.


Kaikista vaikeinta oli pakata mukaan vaatteet. Mitä lueskelin netistä sääkokemuksia, niin reissulla saattaa olla tosi lämmin tai sitten tosi kylmä, tuulinen ja sateinen sää. Että pakkaa siinä sitten. Päädyin ottamaan mukaan veden- ja tuulenpitävän Gore-Tex-puvun, katkohousut (mistä saa tarvittaessa shortsit ja caprit), pari t-paitaa (joista toinen menee päälle), yhden aluskerraston, fleecehousut ja fleecehupparin sekä sukkia, urheilurintsikoita ja pikkuhousuja (näiden määrää arvon vielä, ei millään huvittaisi ryhtyä reissussa nyrkkipyykille... Vai pitikö ne vaan kääntää toisinpäin? ;)

Ja kun oon vilukissa, niin lähtipä mukaan vielä villasukat ja käsineetkin. Päähän laitan joko uuden Fjällravenin lakin tai sitten kuvan mustan lakin, jossa on hyttysverkko. Ja yksi tuubihuivi on myös mukana. Niin ja arvonnassa on vielä Niken pyöräilytakki, se on huomattavasti kevyempi ja ohuempi kuin Gore-Tex-takki ja siitä saa tarvittaessa myös hihattoman liivin. Ööh joko tuli liikaa vaatetta?


Vaatteet pakkasin tuollaisiin vedenkestäviin pusseihin. Vaatteiden lisäksi pakko-ryhmävaruste on keitin. Mulla on tuollainen Primuksen keitin, sillä ollaan pärjätty ainakin vielä tähän asti. Uudet kattilatkin ostin ja kolme pulloa kaasua.


Pakkovarusteita ovat myös hyvä makuupussi ja makuualusta. Makuupussi on Haltin (en muista lämpötilasuosituksia), se on ollut tosi hyvä. Ainut mitä siihen on pitänyt uusia, oli suojapussukka. Makuualustana mulla on puhallettava alusta, synttärilahja kaverilta. Sen verran olen mukavuudenhaluinen, että puhallettava alusta voitti tällä kertaa normiretkialustan. Kuvassa myös istuinalusta, ehdoton sekin leirinuotiolla.


Ryhmävarusteisiin kuuluvat myös kartta, vedenpitävä karttasuojus ja kompassi. Ostin tarkoituksella tuollaisen ison karttasuojuksen, se on hyvä, kun karttaa ei tarvitse koko ajan käännellä sisällä.


Ensiapulaukku on myös mukana. Sen sisältö pitää vielä tsekata, mutta siellä on yleensä ollut Finrexiä, kyypakkaus, rakkolaastareita, antihistamiinia, päänsärkytabletteja, sidetarvikkeita ym. Tulitikut minigrip-pussiin ja puukko mukaan. Mun puukko on vähän tällainen kevyempi malli, siskolla on sitten mukana kunnon puukko (tässä hei hyvä lahjaidea, heh heh).


Sitten hygieniavälineet: pieni retkipyyhe, Savetteja, hammasharja ja hammastahna, astmalääke puuttuu tästä vielä. En tiedä onko siellä pohjoisessa hyttysiä tai mäkäräisiä, vai onko niitä siellä tunturissa, mutta Offia on joka tapauksessa mukana. Käsidesikin on tässä, pitää miettiä vielä jätänkö pois, kun on kuitenkin noita kosteuspyyhkeitä. Ja hammasharjan kotelon voisi tietysti vaihtaa minigrip-pussiin, jos kunnolla aletaan hifistelee.


Vaellusreissulla kuluttaa paljon, joten suklaata voi välillä nautiskella hyvällä omallatunnolla. Myös kahvia on pakko saada, tän tytöt tietääkin hyvin :)


Mikään ei maistu yhtä hyvältä kuin aamupuuro luonnon keskellä nuotiolla. Pussipuurot on in.


Välipalaksi on myös pähkinöitä: cashew-pähkinöitä ja hunajapaahdettuja pähkinöitä.


Vessapaperia ilman ei pärjää (nyt joku tietysti käskee käyttämään mättäitä, kiitos ei, passaan). Eli vessapaperirulla mukaan, samoin led-valo. Tää valo on muuten ihan huippu! Tää on ollut mulla vasta pari reissua, valaisee niin mahtavasti. Aiemmin mulla oli urheiluliikkeestä kahden/kolmen kympin valo, millä ei kyllä nähnyt minnekään. Tää oli lahja avopuolisolta, maksoi vissiin jotain 50-70 euroa, mutta on ollut kyllä jokaisen euron väärti.


Kun päivän kävelee vaelluskengillä, on illalla luksusta laittaa jalkaan crocksit ja villasukat. Elämän pieniä nautintoja.


Urheilujuomaa epätoivoisten hetkien varalle. Vielä rinkassa on pari tällaista hedelmä-välipalaa, ihanaa saada välillä jotain muuta kuin vettä ja edes vivahdus marjoista ja hedelmistä (vaikkei tietty tuoreita voitakaan). Hedelmä-välipalat ovat myös sitä "turhaa luksusta, mitä ilmankin pärjäisit" -osastoa.


Ja sittten vielä se turhuuksien turhuus, mutta aivan mahtava sellainen. Löysin kolmellakympillä Keljon Citymarketista tällaisen vara-akkusysteemin, pitäisi onnistua kameran, puhelimen ja sykemittarin lataus. Jep, nyt joku varmasti puristelee jo päätään... 

Uuden Polarin V800 -sykemittarin akku kestää muistaakseni 13 tuntia jatkuvassa käytössä eli sitä olisi aivan pakko ladata reissulla. Tällä mötikällä se onnistuu! Ja niin onnistuu myös puhelimen ja kameran lataus. Aiemmin ostin Clas Ohlsonilta vielä pienemmän mötikän, mutta sillä ei tehnyt juuri mitään. Se latasi aiemman sykemittarini RCX5:n erillisen gps:n, mutta tehot eivät riittäneet esimerkiksi iPhonen latuuseen. Tällä reissulla puhelimen lataus on samantekevää, se tuskin kuuluu siellä, mutta sykemittari pitää ladata. Testailin tätä jo huvikseni Kreetan reissulla ja hyvin tuntui lataavan. Tuossa on siis usb- ja miniusb-paikat, ja paketissa tuli myös erilliset palikat iPhone 5:lle ja iPhone4:lle/iPadille.

Onko teillä kokemuksia näistä latauslaitteista?



Alla pakattu rinkka, joka painoi tässä vaiheessa 16 kiloa. Siitä puutuvat kokonaan vedet, leipä, pikkuhousut ja urheilurintsikat. Että saa nähdä vieläkö teen karsintaa perjantaina. Jonkin ohjeen mukaan rinkan maksimipaino saisi olla kolmasosa kantajansa painosta, että siihen nähden vielä on hieman varaa ylöspäin, vaikka ainahan se on kivempaa kantaa kevyempää rinkkaa. Teltta tulee kantoon siskolle ja toinen teltta muille tytöille. Leivän päälle olisi myös kiva ostaa jotain, mutta kesäkeleillä tuskin kannattaa ottaa mukaan metvurstia tai sulatejuustoa... En tiedä pitääkö ostaa joku pieni marmeladipurkki vai mitä sitä keksii, ei ihan pelkkä leipäkään innosta.


Tällaiselta näyttää meikäläisen rinkka, hyviä neuvoja otetaan vielä vastaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti