perjantai 7. heinäkuuta 2017

Pienen vauvan kanssa mökkiraksalla (top10)

Kun poitsulla oli ikää kymmenen päivää, lähdimme pitkästä aikaa mökkiraksalle sadan kilsan päähän kotoa. Alussa itseäni hieman hirvitti lähteä, miten siellä pärjättäisiin? Miten pitkä matka sujuu? Miten pikkumies sopeutuisi, miten itse pärjäisin synnytystikkieni kanssa mökillä, minne tulee tässä vaiheessa vain järvivesi? 

Ekaa kertaa mökkiraksalla 30.6.

Tässä pikkujäbä oli jo 14 päivän ikäinen. Ekan kerran mökillä oltiin jo 10 päivän iässä.

Tässä muutama juttu mitkä auttoivat meitä pärjäämään vielä keskeneräisellä mökillä.

1. Imetystyyny ja -paikka
Puutarhatuoleihin piti hankkia pehmuste, muuten häntäluu ei tykännyt.

Doomoon imetystyyny oli huippuostos.

En ostanut imetystyynyä vielä raskausaikana, kun en tiennyt tarvitsenko sellaista. Kun kotona oli vietetty vasta pari päivää, tyyny oli pakko käydä ostamassa. Poitsu vetää välillä sellaisia tissimaratooneja, että ilman imetystyynyä hommasta ei olisi tullut mitään. Kokeilin kotityynyjä, mutta ne olivat niin pehmeitä, että poika upposi niihin ja asento oli mitä sattuu. Doomoon imetystyyny tuntuu napakalta ja kulkee matkapussukassa hyvin mukana, oli kyllä jokaisen euron väärti, maksoi siis noin viisikymppiä.

Kultsin huppari antoi imetyssuojaa, kun pysähdyttiin kesken matkan tissitauolle.

Mökkiraksalla tähän kohtaan kuuluvat myös pari terassituolia, jotka ajavat sisällä imetystuolin virkaa, toinen perustuolina, toinen jalkojen tukena. Halppiksesta oli myös pakko ostaa terassituoliin pehmuste, sen verran tuo synnytyksessä osumaa saanut häntäluu vielä vihoittelee pitkästä istumisesta.

2. Vedenkeitin
Ehdoton mökkiraksalla kakkavaippojen jälkeen pyllypesussa. Mökillä on saunassa lämminvesivaraaja, mutta se ei ole vielä käytössä, kun mökillä ei olla koko aikaa.

3. Hoitopöytä
Kaikki tärkeät: hoitopöytä, rattaat ja tuoli imetykseen.

Naapurilta ostettu muutaman euron hoitopöytä on ollut möksällä ahkerassa käytössä, kun muuta laskutasoa ei vielä ole. Myös vauvantarvikkeet menevät kätevästi laatikoihin, kun mökillä ei ole vielä mitään lipastoja tai muuta säilytystilaa.

4. Vaunut
Unet maittaa vaunuissa.

Auton takakonttiin mahtuvat vaunut toimivat raksalla nukkumispaikkana. Kopan sijaan vaunuihin menee myös turvakaukalo, jos välillä haluaa poiketa vaikka kesämarkkinoilla, eikä halua turhaan siirtää nukkuvaa kaveria kesken unien kaukalosta koppaan.

5. Kertakäyttöpefletit
Pikkuprinssin jekuin temppu on pyllypesun jälkeen ennen vaipanlaittoa pissata hoitopöydälle. Tämä tapahtuu lähes aina. Saunan kertakäyttöpefletit vaipanvaihdon alustana ovat pelastus liialiselta pyykkipinolta. 

6. Polttopuut ja kaasulämmitin
Kaasupolttimella mökki lämpenee hetkessä. Mikrossa taas lämpenevät eväät ja vedenkeittimellä kakkavaipan vaihtovesi.

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt ja tänä vuonna poikkeuksellisen kylmäkin. Kun tulimme mökkiraksalle, oli ulkona lämpimämpi kuin mökillä sisällä. Onneksi papan hankkima väliaikainen kaasulämmitin lämmittää mökin muutamassa minuutissa vauvalle sopivaksi. Lisäksi puusauna ja takka antavat lämpöä koko mökkiin pidemmäksi aikaa. 

7. Vesikanisteri ja kaivovesi
Vessaankin kannettiin pari sangollista kaivovettä, sillä hanasta tulee vielä järvivettä.

Tässä vaiheessa mökille ei tule vielä kaivovettä, vaan vesi tulee järvestä. Imettämisen aikana janottaa aina, joten juomavesi on korvaamatonta. Lisäksi alakerran tikit vaativat huolellista hygieniaa, miksi puhdasta vettä roudattiin pari sankoa myös vessaan.

8. Mikro ja kahvinkeitin
Kultsi lämmittää sapuskaa.

Raksalla ruuan on oltava helppoa, joko mikrossa tai kertakäyttögrillissä laitettua. Keittiö on nyt valaistusta lukuunottamatta valmis, joten kohta siellä voi kokata. Nyt päiväruoka heitetään pääosin valmiina mikroon. Myös kahvit keittyvät raksalla, enää ei tarvitse termospullokahveja.

Välillä raksalla harrastetaan yhden käden ruokailua, kun poitsu varaa toisen käden.

Virallinen makkaranpaistopiste.

9. Jääkaappi
Nyt keittiössä toimivat jo hella ja astianpesukonekin. Vielä pari viikkoa sitten syötiin kertakäyttöastioista.

Aiemmin mökillä käytiin kylmälaukun kanssa, mutta nyt eväät saa laittaa jääkaappiin. On paljon helpompaa lähteä raksalle, kun ei tarvitse tehdä eväsleipiä ja säätää kylmäkallejen kanssa.

10. Mummu ja pappa
Viimeisenä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä, mummu ja pappa sekä muut läheiset mökillä. On aika luksusta mennä raksalta isomummun mökille, jossa mummo ja pappa sekä isomummu katsovat poitsua sen aikaa, että voimme käydä Nikon kanssa rauhassa yhtä aikaa saunassa ja syödä iltapalaa. Sama juttu aamulla aamupalan kanssa.

Näillä varusteluilla mökkiraksalla on pärjätty hyvin niin pikkujäbän kuin synnytystikkienkin kanssa. Ja sen verran raksalla on ahkeroitu keväällä ja viime viikkoina, että kohta sinne päästään viemään enemmän tavaroita, saunomaan ekan kerran ja olemaan ekan kerran yötäkin. Melko siistiä, on sitä jo odotettukin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti