perjantai 3. kesäkuuta 2016

Tulevia tavoitteita kesälle 2016 ja 2017

Nyt kun yhdeksän kuukauden personal trainer -opinnot on pulkassa, on aika suunnata katse uusiin tavoitteisiin. Mitään opintoja en aio hetkeen aloittaa, nyt tavoitteet ovat enemmänkin omia treenitavoitteita. Melko chillailu-asenteella ajattelin joka tapauksessa mennä, mitään hampaat irvessä meininkiä ei ole luvassa.

Tavoitteet kuitenkin auttavat tekemään harjoittelusta säntillisempää ja suunnitelmallisempaa. Tai antavat motivaatiota viimeistään talvella, kun lunta pyryttää ulkona ja sohva houkuttelee. Ja onhan tässä mukana niin siistejä juttuja, että olen ihan fiiliksissä, jos nämä kaikki toteutuvat :)

Motivaatio- ja tavoitetaulu tervehtii jääkaapin ovessa.

Kuten olen aiemminki todennut, tuo sohvalla lokoilu on mulle kaikista vaarallisinta, sillä silloin on aikaa ja inspiraatiota keksiä kaikkia hyviä ideoita. Olin yksi ilta jopa niin inspiroitunut, että "askartelin" itselleni jääkaapin oveen motivointi- ja tavoitetaulun. Siitä tuli musta aika magee.

Kesän 2016 ja 2017 tavoitteet liikunnan saralla.

Tavoitteet kesä 2016

Tälle kesälle on kolme tavoitetta: Venlat, Halti ja Helsinki City Marathon. Lisäksi alustavissa suunnitelmissa on fillarireissu Turun saaristoon ja Ahvenanmaalle, mutta siitä vielä myöhemmin lisää.

Venlat

Tavoitetaulusta eka etappi on aivan kohta: Venlat. En ole vieläkään hyvä tai edes kohtalainen suunnistaja, mutta kun jotain on päätetty, niin eteläpohjalaisella luonteella mennään läpi vaikka harmaan kiven. Venloihin on aikaa pari viikkoa.

Venloista kirjoittelin jo pari viikkoa sitten:
• Venloihin ilmoittautuminen: http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2016/05/venloihin-tasan-30-paivaa.html


Halti

Toinen etappi on Halti. Se on meidän tyttöporukan jokavuotinen vaellusreissu. Viime vuonna huiputettiin Norjan korkein vuori Galdhöpiggen, toissavuonna Ruotsin korkein Kebnekaise. Tänä vuonna vuorossa on siis Suomen korkein. Tällä reissulla heitetään 16–20 kiloa painava rinkka selkään, puhutaan tyttöjen kanssa hävyttömyyksiä ja laitetaan sitkeästi tossua toisen eteen. Täytyy sanoa, että mulla on ihan ikävä näitä vaellusreissuja. Joka reissulla on yleensä jossain vaiheessa jokin heikko hetki ja se itsensä voittamisfiilis on jotain aivan huikeeta, puhumattakaan siitä nauruterapiasta.

• Galdhöpiggenin huiputus 2015: http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2015/08/vaellus-jotunheimen-ja-galdhopiggen.html
• Kebnekaisen huiputus 2014: http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2014/08/vaellus-abisko-kebnekaise-nikkaluokta-33.html


Helsinki City Marathon

Seuraava etappi onkin sitten Helsinki City Marathon, jonne ilmoittauduin parisen viikkoa sitten. Idea lähti liikkeelle oikeastaan Helsinki City Runissa eli puolikkaalla kolmisen viikkoa sitten. Ensin ajattelin juosta kokonaisen Finlandia Marathonilla syyskuussa, mutta nainenhan voi aina muuttaa mielensä. Niinpä pienen yllytyksen saattelemana päätin, että lähden kokonaiselle Helsinkiin jo 13. elokuuta ja juoksen Finlandialla vain puolikkaan. Olen ollut kolme Finlandia Marathonia jo muutenkin flunssassa, että ehkä varmempi näin. Ensimmäisenhän maratoninhan juoksin vuosi sitten Tukholmassa:

• Ensimmäinen maraton Tukholmassa: http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2015/05/ensimmainen-maraton-tukholmassa.html

Personal trainer

Sain mun pt-koulutuksen harjoitusasiakkaalta Kirsiltä ihan parhaan valmistumislahjan. Tää oli aivan upea!

Viimeisenä tavoitteena taulussa lukee PT, tarkoittaa siis, että koulutusta tulisi lähteä viemään käytäntöön. Se, mitä tämä tarkalleen ottaen tarkoittaa, on vielä auki. Ehkäpä tähän palataan myöhemmin :)

Lahja oli vielä kaiken lisäksi tällaisessa kassissa, tiivistää kaiken :)


Tavoitteet kesä 2017

Muut tavoitteet ovatkin kesälle 2017. Jos tänä kesänä tavoitteena on juosta, niin ensi vuonna pyöräillään. Kestävyyslajeissa pysytään siis yhä, mutta pieni vaihtelu lajivalinnassa virkistää. Toki tarkoituksena on yhä treenata monipuolisesti, eli treeniohjelmassa on yhä muun muassa crossfitia ja jumppia.

Finntriathlon joukkueena

Ensi vuoden tavoitteista yksi on viestitriathlon eli Finntriathlon tyttöjen kanssa. Alkuperäinen ajatus oli lähteä Joroisiin heinäkuussa 2017, mutta muista vielä avoinna olevista suunnitelmista johtuen paikkakuntana saattaakin olla heinäkuussa Levi tai sitten elokuussa Tahko. Työjako on tehty niin, että Sanna ui pari kilsaa, Marjo juoksee puolikkaan ja mä fillaroin. Levillä pyöräiltävä matka on ilmeisesti 120 kilsaa, Tahkolla 90 kilometriä.

• Finntriathlon: http://finntriathlon.fi/

Olen polkenut muutaman viimeisen vuoden kerran kesässä mökille Kannonkoskelle, että takana on edes jotain pitkiä pyöräilyjä. Mökille tulee lähtöpisteestä riippuen matkaa 92–100 kilsaa. Tuolla kisassa 90 kilsan matka pitäisi mennä 3–4 tuntiin. Esimerkiksi viime vuonna poljin mökille 97,5 kilsaa ilman taukoja aikaan 4:24, joten petrattavaa on vielä.

Mökkipolkaisut:
• Vuosi 2015: http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2015/06/juhannuspolkaisu-jyvaskyla-kannonkoski.html
• Vuosi 2014: http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2014/06/96-km-fillarilenkki-ja-juhannus.html
• Vuosi 2013: http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2013/09/pitka-fillarilenkki-lukkopolkimet.html


Team Rynkeby

Avoinna oleva ja kaikista siistein tavoite on Team Rynkeby eli Pariisiin pyöräily heinäkuussa 2017. Laitoin hakemuksen menemään pari viikkoa sitten ja 2.9. tulee tieto hyväksyttiinkö mut mukaan vai ei. Jos hyväksyttiin, niin treenit alkavat syyskuussa ja h-hetki on heinäkuussa 2017. Yhteensä poljetaan ilmeisesti jotain 1 500 kilsaa, päivämatkana 150–200 kilsaa.

Muistelisin, että vaatimuksena oli sitoutua treenaamaan viikossa 6–8 tuntia, ei todellaakaan paha, nytkin tulee treenejä jo sen verran viikkoon. Maantiekaudella treeneihin tulee sitoutua 8–10 h/vko, ei tuokaan paha, kun maratonille treenatessa treenejä tuli 8–14 h/vko. Tänä vuonna Jyväskylän porukassa polkee pari kaveria ja kävimpä vetämässä porukalle muutaman tunnin spinningtreenitkin Peurungassa:
• http://juoksevabasiliski.blogspot.fi/2015/11/team-rynkeby-spinningilla-kohti-pariisia.html

Lisätietoja Team Rynkebysta ja mukaan hakemisesta:
• Team Rynkeby: http://www.team-rynkeby.fi/
• Osallistujan käsikirja: http://www.team-rynkeby.fi/Files/Images/Team-Rynkeby-FI/FI-Participant-Manual.pdf


Käytäntö

Tavoitteet vaativat myös käytännön toteutuksen, joka alkaa kesästä. Itselläni ei toimi se, että "nyt pitäisi juosta ja harjoitella maratonille". Treenit on lyötävä kalenteriin ylös tavoitteellisesti, silloin ne tulee tehtyä, eikä niistä lipsuta kuin todella hyvän syyn takia.

Niinpä tein toisen taulun, jossa on kesä-, heinä- ja elokuu. Kuukausiin on merkitty kaikki kesän kissanristiäiset: Venlat 18.6., HCM 13.8., Pekan Pyrähdys Kannonkoskella 9.7., Keuruun yömaraton (tai oikeastaan puolikas) 15.7. Lisäksi mukana on Haltin vaellus, Laukaan hevifestarit eli John Smith, Iisee-koulutus ym.

Jokaiseen viikkoon merkkasin vielä värikoodein viikon kuormituksen: keltainen on normitreeniviikko, punainen kova viikko ja vihreä palauttava. Nämä nyt varmasti vielä muuttuvat, mutta tärkeimpänä on muistaa pitää välillä kevyitä viikkoja. Lisäksi olen merkinnyt ylös milloin treenejä pitäisi jotain tapahtumaa silmällä pitäen keventää ja milloin tankataan.


Kesän alustavaa treenisuunnitelmaa.


Viikkotavoitteet

Taulussa on myös viikkotavoitteita. Otimme työkaverini kanssa käyttöön Sami Hedbergin ja Tomi Kokon neuvon siitä, että joka viikko voi tehdä pienen muutoksen kohti terveellisempiä elämäntapoja. Muutos voi olla niin pieni, että sen toteuttaminen tuntuu jopa helpolta. Kun näitä tekee säännöllisesti, niin esimerkiksi kahdessa kuukaudessa olet tehnyt jo kahdeksan pientä muutosta.

Viime viikolla päätimme vähentää herkkuja eli pitää vain yhden herkkupäivän viikossa. Tämä oli kyllä vaikea rasti, sen verran olen ollut sokerikoukussa, suklaa on ihan parasta. Viime viikko tihkaisi ja ahdisti, mutta tämä viikko on mennyt jo paremmin. Lisäksi tämän viikon tavoite on ollut nukkumaanmeno viimeistään klo 23 mennessä. Siinäkin on vielä petrattavaa.

Liitutaulutarrat

Näiden lisäksi ostin jälleen kotiin viikonpäivä-liitutaulutarrat. Ostin tällaiset itse asiassa jo talvella, mutta ne eivät pysyneet röpelöisessä seinässä, vaan olivat tippuneet Italian reissulta tullessani. Nyt löysin Minimanista uudet, näitä saa kyllä tilattua netistäkin:

• Neliskanttiset (alla kuvassa): http://www.hyvantuulenpuoti.fi/liitutaulutarraviikonpivt-p-4536.html
• Pyöreämmät tarrat (nämä mulla oli talvella, ois ehkä ollut kivemman näköiset kuin nuo neliskanttiset, tuplasti kalliimmatkin tosin): http://www.hyvantuulenpuoti.fi/liitutaulutarraviikonpivt-p-10622.htmlAjattelin liimata taulut viikonloppuna makkarin oveen, siinä ne varmasti pysyvät. Tauluihin merkkaan yleensä aina sunnuntaisin seuraavan viikon treenit, silloin olen kartalla viikon kokonaiskuormituksesta ja muistan pitää myös lepopäiviä.

Että tällaisia tavoitteita ja suunnitelmia liikunnan suhteen. Olen ilmeisesti ihmisenä sellainen, että aina pitää olla jotain meneillään, muuten elämä käy vähän "tylsäksi" ja päämäärättömäksi. Tosin olen myös oppinut, että tavoitteita voidaan aina muokata matkan varrella tilanteiden mukaan, hampaat irvessä ei tehdä mitään. Kuten tyttöjen kanssa crossfit-treeneissä on usein todettu, leikin kautta mennään, pientä pilkettä pitää olla silmäkulmassa ja hymyä suupielissä :)

4 kommenttia:

 1. Tsemppii! Tavoitteet on hyviä, muista levätä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Ville! Juu, sohvaa kulutetaan säännöllisin väliajoin :P

   Poista
 2. Onpas kiinnostavia asioita tulollaan. :) Liitutaulutarrat täytyy pitää mielessä, vaikuttavat käyttökelpoisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liitutaulutarroista tuli kyllä hyvä viikkokalenteri. Ne tarras tosi hyvin kiinni oveen, nyt ne ei tipu. Ja kun kivasti asetteli, niin tuli hyvä sisustuselementti, suosittelen :D

   Poista