keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Elle TENS synnytykseen?

Eilen posti toi paketin, jota on odotettu ja hieman pelätty, että ehtiikö se ajoissa, mutta josta en tiedä onko oikeasti hyötyä. Kyseessä on Elle TENS eli jonkinlainen transkutaaninen hermostimulaatio, josta monet kehuvat olevan apua synnytyksessä, etenkin alun supistuksissa vielä kotona ollessa. Nähtäväksi jää miten laite toimii. Tilasimme sen netistä 95 eurolla.


Laitteesta kerrotaan muun muassa seuraavaa:

"Elle TENS lähettää heikkoja sähköimpulsseja ihon läpi hermokudokseen elektrodien avulla. Impulssit auttavat kehoa tuottamaan kipua lievittäviä kemikaaleja, kuten endorfiineja. TENS on lääkkeetön kivunlievitystapa, jolla ei ole sivuvaikutuksia. Kivun lievityksen taso on yksilöllistä. Osa käyttäjistä tuntee, että Elle TENS tarjoaa riittävän kivunlievityksen koko synnytyksen ajaksi ja osa tarvitsee muita kivunlievitysmuotoja synnytyksen loppuvaiheessa."

"Kun heikkoa sähkövirtaa johdetaan ihon alla kulkeviin hermoihin, kipuviesti aivoihin häiriintyy ja supistus on helpompi kestää."


Laitteessa asetetaan selkään tietyille kohdille selkärangan kummallekin puolille kaksi lätkää eli yhteensä neljä lätkää, joista menee piuhat varsinaiseen laitteeseen, jonka saa vaikka kaulaan roikkumaan. Kun laitteen laittaa päälle, tunnetta kuvataan kihelmöiväksi tai väriseväksi. Supistuksen tullessa painetaan BOOST-näppäintä, jolloin laite antaa lisätehoa kivun lievittämiseen. Kun supistus on ohi, painetaan samaa näppäintä uudelleen. Suihkuun tai kylpyyn laitteen kanssa ei saa mennä, eikä sitä saa käyttää, jos on epilepsia tai sydämentahdistin.


Itselläni ei ole suurempia odotuksia tai toiveita synnytykseen. Mielestäni liian tarkat suunnitelmat ja toiveet voivat lähinnä romuttaa koko homman tai tuoda epäonnistuneen fiiliksen jälkikäteen. Lähtökohtana on alatiesynytys, mutta eihän sitä ikinä tiedä, jos jostain syystä joudutaankin kallistumaan sektioon, eikä sekään ole maailmanloppu. En kannata mitään ääripäätä, esimerkiksi lääkkeetöntä synnytystä tai vanno minkään muunkaan asian nimeen. Lähinnä hommaan lähdetään avoimin mielin, synnytyksen kulkua tuskin pystyy täydellisesti ennustamaan ja ovathan siellä ammattilaiset ja oma kulta apuna. Ja nainenhan voi aina muuttaa mielensä, joten mitään lukkoonlyötyä ei mielestäni edes kannata olla. Tällä mielellä tilasin TENSinkin. 
Etenkin töissä pomo kertoi TENS-laitteesta olevan suuresti hyötyä vaimon synnytyksessä, että laitteen avulla pärjäsi pitkään kotona. Kaikkeahan voi aina kokeilla ja laitteen voi aina myöhemmin myydä tai vuokrata. Sen vuokrahinnat menivät 40 euron hujakoilla ja laitteen käyttö on muutenkin yleistynyt viime vuosina. Synnytyksen lisäksi laitetta voi käyttää myös muiden kiputilojen, kuten niska- ja selkäkipujen, kuukautiskipujen, leikkausten jälkeisten kipujen tai jopa migreenin lievittämiseen. 


Osa ehkä pitää laitetta synnytyksessä myös psykologisena. Se antaa supistuksen kourissa olevalle naiselle jotain näprättävää, mikä vie huomiota muualle ja antaa "hallinnan" tunteen. Joka tapauksessa aion kokeilla sitä, katsotaan sitten miltä se vaikuttaa ja miten synnytys ylipäätään menee. En osaa vielä edes hahmottaa millainen kipukynnys itselläni on, sekin varmaan selviää. :D

Ainut toiveeni synnytyksen jälkeen on perhehuone, toivotaan, että sellainen olisi sitten vapaana. Olisi ihanaa viettää beibin kanssa ekat hetket perhehuoneessa, jossa iskäkin saa yöpyä. 

Oletko itse kokeillut synnytyksessä TENSiä ja millaisia kokemuksia siitä on?

4 kommenttia:

 1. Mulla oli Tens sairaalassa käytössä, ja se oli oiva apu julmettuihin supistuskipuihin selässä! Mulla kivut eivät juurikaan tuntuneet vatsan puolella edes.
  Kotona laitteesta olisi ollut mulle varmasti hyötyä, kun ei oikeen muuta kivunlievitystä saanut siinä vaiheessa.
  Sairaalassa käytin muutakin kivunlievitystä (suihku, ilokaasu, epiduraali), ja Tens oli hyvä lisä näiden rinnalla. Boostia oli kiva käyttää pahimman supistuspiikin kohdalla!
  Tsemppiä uurastukseen! Nuku niin paljon kuin voit, jotta on voimia synnytyksessä. Uurastus onneksi palkitaan hyvin :)

  T. Vanha sulkkiskaverisi U, 1/17 syntynyt poitsu 2 yön valvomisen jälkeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Ulriika! Pitää kyllä lepäillä. Välillä yöunet ovat olleet katkonaisia ja raksallakin on tullut oltua, onneksi oon nykyisin hyvä ottamaan päikkäreitä :D

   Pitää ehdottomasti testata tuota TENSiä. Vielä odottavan aika on hyvin epätietoinen, että mitä sitä on tulossa ja ehkä parempi niin. Epiduraali on kuulman mukaan taivaan lahja :)

   Poista
 2. Molemmissa synnytyksissä on ollut TENs käytössä. Ensimmäisessa se toimi todella hyvin - vaikka se oli vanha koje neuvolasta lainassa (Englannissa neuvoloissa on omat kojeet lainaan) ja siinä rupesi patterin kiinnike reistailemaan kesken synnytyksen. Onneksi mies sai sen kuntoon. Ekassa synnytyksessä laitoin lätkät kiinni heti ensimmäisten supistusten alussa. Lisäksi käytössä oli myös ilokaasu. Vauvan putkahdettua ulos mieheni painoi vahingossa TENSin buusteri nappia ja tuntui melkoset sähköiskut selässä - mitkä synnytyksen aikana oli vain ollut ihanaa kivunlievitystä.
  Toisessa synnytyksessa se toimi hyvin siihen saakka, kun kalvot puhkastiin ja vauva lähti laskeutumaan kasvot ylöspäin. Siinä ei auttanut kuin epiduraali :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti rohkaisusta! Voi olla, että normaalisti tuo buusteri tuntuu melkoiselta, vielä en osaa edes kuvitella. Epiduraali voi olla hyvä vaihtoehto joka tapauksessa, tämän TENSin hankin, kun kuulin, että sen avulla pärjäisi pitkälle kotona. Nähtäväksi jää miten homma etenee :)

   Poista