sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Kuvasuunnistus polkupyörällä

Kuvasuunnistuksen kohteet. Keskeltä on leikattu "rastipassi".

Jee, fillarikausi jatkui tänään Jypsin kuvasuunnistuksen merkeissä. Kuvasuunnistus on leikkimielinen ja ilmainen kaupunkituntemusta testaava liikuntatapahtuma Jyväskylässä. Ideana on kiertää 12 rastia joko kävellen, juosten, fillarilla tai vaikka rullaluistellen. Kuvasuunnistuksen kohteet julkaistaan tapahtumapäivän Keskisuomalaisessa. Kuvasuunnistus järjestettiin tänä vuonna kymmenennen kerran. Itse lähdin matkaan pyörällä.
Olimme sopineet kaverini Anrin kanssa treffit keskustaan noin puoli kahdeksitoista. Varsinainen suunnistusaika starttasi kahdeltatoista ja aikaa kiertää rasteja oli neljään. Kompassilla teimme pikaisen reitin suunnittelun ja lähdimme matkaan. 12 rastista meille ei ollut epäselviä oikeastaan kuin pari, niistäkin toisesta oli pieni haju. Tämän vuoden haasteellisin rasti oli selkeästi nro 6.

Tää oli aika hämykuva. Etualalla on siis pyöräkori, ei mikään roskis.


Aloitimme kiertämällä keskustan rastit. Ensimmäinen kohde oli Ride (nro 12). Toisena fillaroimme Toivolan Vanhalle Pihalle (nro 11) ja kolmantena Norssille (nro 8). Näiden jälkeen vuorossa oli Intersport Asema-aukio (nro 2). Tämän jälkeen pyörähdimme matkakeskuksessa automaatilla (rastilta 5, kun sai ostaa Jypsin t-paitoja) ja jatkoimme pyöräilyä Lutakkoon bongaamaan rastia 5. Rastin 5 paikka vaikutti kuvassa selkeältä, mutta sataman markkinat hieman hankaloittivat oikean kohdan löytämistä. Ihmisiä oli hirveästi ja oli vaikeaa bongata rastivahtia siitä vilinistä. Loppujen lopuksi olimme aivan rastin vieressä. Tässä vaiheessa suoritin siis ostoksia :)

Olen saanut aiemmin jäseneksi liittyessäni vihreän Jkl-paidan kokoa M. Tällä kertaa halusin pinkin paidan ja hieman istuvamman koon. Mukaan lähti siis 15 eurolla Keski-Suomi paita kokoa S.


Sataman jälkeen suunnistimme Ylistönmäelle (nro 7). Sieltä päätimme lähteä Peukkulaan (nro 10). Kiersimme Kuokkalan kautta, sillä emme halunneet pyöräilemään Rantaraitin hälinään. Peukkulassa pidimme myös wc- ja kahvipaussin (ilmainen kahvitarjoilu!).

Tämä oli mulle ja Anrille muistaakseni kolmas kuvasuunnistus. Eräs vuosi kiersimme kaikki rastit kahteen tuntiin, sillä menimme vielä rastivalvojiksi. Tänä vuonna rastit kierrettiin rennolla fiiliksellä.
Toi Niken takki on muuten aivan loistava alelöytö! Siis takki pitää kivasti pientä tihkusadetta, minkä lisäksi pitkähihaisesta takista saa lämpöisellä säällä hihat irti, jolloin takki muuttuu tuulenpitäväksi liiviksi.

Melkoisen makee spinningpyörä!
Pienet käsitavarat olivat sateen varalta tuollaisessa oranssissa vedenpitävässä 5 litran pussukassa. Pussukka on tarkoitettu melontaan, ostettu joskus aikoinaan Prismasta.


Peukkulan jälkeen matka jatkui Rantaraittia pitkin Keskisuomalaiseen, jossa oli kolmas rasti (nro 3). Keskisuomalaisen pihassa oli tänään kirppis, joten sielläkin oli hirmusti porukkaa. Rastivalvojalta saimme merkinnän sisältä. Tällä kertaa emme jääneet ostoksille ja työpäiväkin on onneksi vasta huomenna.Seuraava kohde oli autoliike Laakkonen (nro 1). Sen jälkeen suunta kohti Palokkaa. Matkalla kävimme uudella paloasemalla (nro 9), minkä jälkeen matka jatkui kohti Palokan uutta kirjastoa (nro 4). Matkalla kirjastolle päätimme poiketa Palokan keskustassa kesän ensimmäisillä pallojäätelöillä.

Vaniljaa Daim-rakeilla :P
Sää suosi kuvasuunnistukseen osallistujia.

Kirjasto oli toiseksi viimeinen rastimme. Tämän jälkeen lähdimme takaisin keskustaa kohti Tourujoen suuntaan. Haastavin kuva nro 6 ei olisi todennäköisesti löytynyt ilman rastivahtien vinkkejä. Kun saimme suunnistuksen alkutaipaleella vinkin, että rasti on Tourujoen toisella puolella ja rakennuksessa, joka ei enää ole alkuperäisessä käytössä, tuli mieleemme heti Matara ja Ylen talo.

Tourulassa suoritettuna kaikki 12 rastia.

Tourula ja rasti 6 oli hyvä paikka lopettaa kuvasuunnistus, sillä rastilla oli mehutarjoilu. Hauska lisä oli myös tietovisa, jossa kysyttiin kuinka monta tuuttijäätelöä kuluu kuvasuunnistuksessa 70-kiloiselta ihmiseltä. Tsekkasin sykemittarista omat kalorini ja veikkasin neljää jäätelöä. Oikea vastaus oli kuitenkin kolme jäätelöä eli ei heittänyt kovin paljon. Itselläni matkaa tuli kotimatka mennen tullen huomioiden kuitenkin 10 km ylimääräistä (eli se yksi jäätelö!). Eli jos kuvasuunnistukseen lähtee keskustasta ja kiertää kaikki rastit lyhimmän mukaan, niin matkaksi voi tulla ehkä jotain 30–35 kilsaa (meillä tuli 35, jos kotimatkaa ei lasketa). Miinukselle joka tapauksessa päästiin kaloreissa, kun ei syöty matkalla kuin yhdet jäätelöt :P

Ja sitten vielä loppufaktat Polarin mittarista :)

Kaloreita hujahti siis 877 ja matkaa tuli noin 45 kilsaa.
Vaikutukseltaan treeni oli kevyt, keskisyke oli 102. Eli energialähteenä on käytetty rasvaa.
Korkeuskäyrä on uusi ominaisuus, jota en ole aiemmin käyttänytkään. Päivitin polarpersonaltrainer.com -palveluni viime kerralla, joten tämä käppyrä näkyi nyt tänä päivänä mulla ekaa kertaa.

Kuvasuunnistuksessa oli jälleen superhauskaa! Kiitos Anri ja otetaanhan ensi vuonna uudestaan? :D Nyt suunnistan "suihkuun", joka on muuten tällä kertaa kylmä. Kaukolämpövaihteessa on vikaa, joten meille tulee tällä hetkellä pelkästään kylmää vettä. Eli vaihtoehtoina karaista itsensä kylmässä suihkussa tai ottaa vanhanaikaiset eli keitettyä vettä, nappu ja vati. Hyrrrr...

Tässä vielä uudet kengät, jotka ostin eilen Alajärven Halpa-Hallista. Ihanan sporttiset, kevyet ja jalassa mukavat kengät. Ja kiitti Anskulle, Sarille ja Tiinalle ihanasta tyttöjenillasta! Oli ihan superhauskaa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti