maanantai 22. huhtikuuta 2013

Sykkeestä, Polarin mittarista ja "markkinointihessuista"

Tänään mulla oli jälleen omat jumpat Kuntoportilla: spin easy 45 min ja core 30 min. Tuntien jälkeen päätin mennä kuuntelemaan Polarin puolen tunnin sykeluentoa. Tässä muutama mieleen jäänyt asia.

1. Järkevä treenaaminen

Oma Polarin RCX5-sykemittari jakaa treenin viiteen alueeseen:


Polarin esittelijän mukaan harjoittelu maksimilla ja raskaalla alueella, eli syke 80–100 prosenttia maksimista, käyttää lähteenään pääasiassa hiilareita. Alemmilla tasoilla liikkuminen taas kuluttaa enemmän rasvaa. Tämän ansiosta treenatessa raskaalla tai maksimialueilla kuluvat hiilarit ja kotona tekisi mieli syödä kaikki jääkaapin sisältö. Ja sitä paitsi, jos treeni on todella raskas, tulisi seuraavana päivänä pitää lepopäivä.

Usein ryhmäliikuntatunnit painottuvat näihin sykettä nostaviin treeneihin, minkä vuoksi täytyisi muistaa myös alempien tasojen liikkuminen (vrt. alla olevassa kuvassa core). Eli ei treenata aina se verenmaku suussa ja niin täysiä kuin lähtee. Välillä on lupa vähän höllätä. Ryhmäliikuntatuntien kaveriksi olisi hyvä ottaa kevyttä liikuntaa, vaikka kävelyä, kevyttä pyöräilyä, sauvakävelyä, uintia ym. Näin saadaan luotua myös hyvä pohjakunto.

Tässä vielä omat tämän päivän jumpat:

Easy Spin -tunnin ja coren sykkeet. En muistanut laittaa sykemittaria päälle aivan coren alussa, siksi alku on hieman vajaa.

Eli kuten kuvaajasta näkee, spinnigissä on menty aika korkeilla sykkeillä. Tosin spinningin sykkeisiin vaikuttaa melko paljon puhuminen ja tsemppaaminen. Olen testannut, että syke on huomattavasti matalampi, jos vain poljen oman tuntini läpi yksikseni kuin, että pidän sen asiakkaille. Sinällään käyrän muoto on oikea easy-tunneille: suurta sykevaihtelua ei ole, vaan syke nousee ja laskee tasaisesti.

Alla vielä vertailun vuoksi keskiraskas spinning-tunti, jolla sykevaihtelut ovat suurempia ja käyrästä näkee selkeästi, että tunnilla on ollut kolme työosuutta.


Keskiraskas spin-tunti.
Ja otetaanpas vielä kolmas kuvaaja ihan mielenkiinnosta. Alla on täysin sama spin-tunti kuin yläpuolella. Kuvaajasta näkee kolme työosuutta, vaikka sykevaihtelu ei olekaan aivan samanlaista kuin ylläolevassa kuvaajassa. Riippuu siis myös päivästä, vuorokaudenajasta, vireystasosta ym. millainen treenistä tulee. Tosin jos katsoo eri sykealueilla olevia lukuja (oikealla), niin jokaisella syketasolla on oltu lähes sama määrä.



2. Sykevaihtelut

Tästä pääsenkin seuraavaan Polarin esittelijän aiheeseen eli sykevaihteluihin. Treeneillä on eri tarkoituksia ja sykkeiden tulisikin olla treenien mukaisia, mutta noin karrikoiden sykkeen reipas vaihtelu kertoo hyvästä kunnosta. Eli että toisaalta syke tarvittaessa nousee nopeasti, mutta myös treenin jälkeen laskee pian normaaleihin lukuihin.

Otan esimerkiksi pyöräretken Ahvenanmaalla muutaman vuoden takaa (poikakaverini kiittää jälleen). Mutta siis poljimme päivässä noin sadan kilometrin lenkin ja pidimme ruoka- ja lepotaukoja aina välillä. Yhdellä kahvilatauolla vertasimme poikakaverin kanssa sykkeitä. Minulla syke oli laskenut tauon aikana jo alle sadan (olisiko ollut 80 pintaa), kun poikakaverillani se huiteli vielä reilussa satasessa lähes koko tauon. Tosin ymmärrettävää pelkällä maalaisjärjelläkin, kun itsellä oli takana sille kesälle reilusti enemmän pyöräiltyjä kilometrejä.


3. Kuntotesti

Tämä menee jo melkein mainontaan, mutta useissa Polarin mittareissa on käytössä kuntotesti-ominaisuus. Eli kunto testataan viiden minuutin levossa. Testi tulisi tehdä mieluiten aamulla, kun kroppa on eniten levännyt. Ja jos omaa kunnon kehitystä haluaa seurata, tulisi testi tehdä aina samoihin aikoihin. Nyt täytyy myöntää, etten ole pitkään aikaan tehnyt testiä, pitääpä varata jokin aamu tällä viikolla enemmän aikaa aamutoimille.

4. Juokseminen

Kuten kaikki liikunta, myös juokseminen tulisi aloittaa vähitellen. Polarin esittelijä piti 70 prosenttia maksimisykkeestä karkeana sykerajana lenkeille. Tottakai intervallitreenejäkin pitää olla, mutta useimmiten lenkkien tulisi pysytellä tuon rajan alapuolella.

Keskisyke oli 148. Juoksunopeus n. 8 km/h juoksumatolla.
Kuten aiemmassa kaaviossa jo kerrottiin, tällä kolmostasolla treenaaminen parantaa yleistä harjoitustahtia, auttaa kestämään keskitason rasitusta (mm. pitkät juoksumatkat) ja nostaa tehokkuutta. Eli jos treenaat esimerkiksi puolimaratonille, täytyisi sykkeen pysyä melko maltillisena.

5. Tuotemarkkinointi

Pakko ottaa mukaan myös hieman kritiikkiä. Siis Polarin mittarit on musta tosi hyviä, mutta enemmänkin kohdistan kritiikkini niiden (tämän päiväiseen) esittelyyn. Tässä muutama havainto:

A) Jos kysyt kuulijoilta, että miten usein he juoksevat ja saat vastaukseksi, että ihminen on kausi/kesäjuoksija, niin älä oleta jatkossa puheissasi, että hän on muutoin sohvaperuna. Hän saattaa harrastaa talvella muuta liikuntaa eli älä aliarvioi ja lokeroi!

B) Aktivoi ihmisiä enemmän keskusteluun ja kysymyksiin. Kysy aluksi vaikka kuinka monella on sykemittari. Tai kuinka monella on Polarin mittari.

C) Jos sinulta kysytään luennon jälkeen jostain specifiä tiettyyn sykemittariin liittyvää, niin vastaa, että et tiedä, jos et tiedä asiasta. Älä kiertele ja kaartele ja esitä asiantuntevaa tai pahimmassa tapauksessa naureskele henkilön lähdettyä siihen malliin, että olipas tyhmä kysymys. Omasta mielestäni ei ole tyhmiä kysymyksiä, on vain tyhmiä vastauksia.

D) Hanki seuraavalla kerralla esittelijäksi joku, joka oikeasti ja aktiivisesti käyttää sykemittaria. Siis jos luento on juoksupäivänä, niin hanki esittelijäksi juoksija. On paljon uskottavampaa, kun ihminen kertoo, että hän on käyttänyt mittaria näin tai hänellä kuntotesti kehittyi niin ja noin. Työkaverini käyttäisi tämän päivän esittelijän kohdalla sanaa "markkinointihessu".

E) Jos tämä markkinointihessu poistuu paikalta uuden karhealla valkoisella Mersulla (yhdistettynä aiempiin kohtiin), tulee siitä tasan yksi mielikuva. Rahaa on kuin roskaa, mutta liikunnallisuutta tai oikeaa käyttäjäkokemusta ei senkään vertaa.

Kiitos ja anteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti