keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kuinka monet urheilukengät nainen tarvitsee?

Kerroinkin jo aiemmin, että tehtiin kotona pientä kevätsiivousta. Sain hieman kuittailua kenkieni ja takkieni määrästä, etenkin koskien liikkakenkiä ja -vaatteita... Piti ihan laskea, että monetkos kenkäparit sitä omistetaan ja miten monet nainen ylipäätään tarvitsee – siis jos on tällainen tuuliviiri- ja ad/hd-tapaus niin kuin minä. Oikeastihan perus-Maijalle riittää melkeinpä yhdet kengät sisälikuntaan ja yhdet ulkotouhuihin.

Jumppa/salikengät
Näillä kengillä siis jumpataan, käydään salilla ja crossfitissa. Niken kengät ovat melko uudet, ostettu ehkä kuukausi sitten. Entiset kengät taidan viedä kesämökille tai lapsuusmaisemiin, eipä tarvitse sitten aina roudailla kenkiä mukana, jos sattuu jumppapirkkous iskemään maalla tai mökillä.



Spinning-kengät
Nämä kengät ovat vanhat, ehkä jo nelisen vuotta, jos edes riittää. Valkoinen väri on ihme kyllä pitänyt melko hyvin, haju on karmiva. Normaalisti kengän kokoni on 39, mutta pyöräilyssä kenkien pitää olla todella istuvat, joten näissä Shimanon kengissä koko on 38,5.



Sulkapallokengät
Nämä kengät on ostettu alunperin sulkapallon pelaamiseen. Näilläkin ikää on jo reilusti, ainakin viisi vuotta, ellei jopa jo lähempänä kymmentä (?!?). Kenkiä ei ole kovin paljon käytetty, joten ne ovat pysyneet hyvänä. Näitä olen pitänyt myös crossfitissa silloin tällöin. Kivat kengät pomppia ja hyppiä.



Pyöräilykengät
Periaatteessa spinning-kengät kävisivät hyvin myös pyöräilyyn, sillä klossit toimivat kummassakin lajissa samoin. Koska spinning-kenkäni ovat valkoiset, en ole halunnut ajaa niillä ulkona. Spinning-kengät ovat myös todella istuvat, käytän niissä vain tosi ohutta sukkaa, eikä niihin edes mahdu paksu sukka. Nämä siis syitä, millä perustelin itselleni erillisten pyöräilykenkien oston, vaikka ostinkin ne tingittyyn alehintaan Sastamalan Kesportin loppuunmyynnistä. Näissä koko on myös tavanomaista pienempi 38, mutta silti näihin mahtuu sellainen hieman lämpimämpi sukka kuin spinning-kenkiin.

Shimanon kengissä pidin myös siitä, että klossit ovat kengässä tietynlaisessa syvennyksessä, jolloin kengillä pystyy myös kävelemään jonkin verran (ainakin parkkipaikalta töihin tai pienen kauppareissun kotimatkalla). Spinning-kengissä klossit ovat melkolailla pohjan päällä, joten niillä ei kävellä kuin korkeintaan spinning-saliin.



Juoksulenkkarit
Nämä ovat ne kovimmalla käytöllä olleet kengät. Asicsen DS Trainer 19, aivan ihana malli omaan jalkaan. Hintaakin taisi olla tuolloin sellaiset kirpsakat 170 euroa, mutta ovat kyllä olleet joka euron väärti. Näillä kokeillaan juosta vielä Tukholmassa, sitten kengät alkaisivat pikkuhiljaa olla uusimista vailla. Kokeilin Trainer 20 -mallia jo valmiiksi, mutta täytyy sanoa, että petyin. Asics oli uudistanut lestiä, se oli tätä mallia leveämpi, eli ei hyvä omaan jalkaan. Täytyypä sitten katsoa minkälaiset kengät sitä seuraavaksi ostaa.



Goretex-lenkkarit
Noh, näillä kengillä en mielelläni kovin paljon juokse. Huono ostos sinällään, mutta eipä sitä ostaessa tiennyt millaiset ovat jalassa tai oikeassa käytössä. Juoksin näillä viime syksynä pari lenkkiä ja aina tulos näkyi tietyissä varpaissa. Voin sanoa, että näky ei ollut ihana. Kävelyllä näillä kuitenkin käy märällä kelillä loistavasti.



Maastojuoksukengät
Nämä ovat uusin hankinta, puoliksi syntymäpäivälahja ja Instagramin arvontapalkinto. Tarkoitettu siis maastojuoksuun poluilla. Vedenpitävyyttä näissä ei ole, sillä ymmärsin, että jalalle on parempi, kun goretex-kalvo ei turhaan hiosta kesällä, kastuvat ne kintut joka tapauksessa. 



Nastalenkkarit
Asicsen nastalenkkarit ostin viime talvena. Aivan loistava hankinta, pystyssä pysyy vaikka peilijäällä. Näillä kelpasi juosta, vaikka pikkuisen painavatkin enemmän kuin tavalliset lenkkarit.



Kevyet vaelluskengät
Nämä olivat toiset ostamani vaelluskengät, Merreliltä. En enää muista mikä ensimmäisissä oli vikana, nyt ajattelin viedä ne kesämökille, menevät siellä käytössä vielä hienosti. Näitä on pidetty paljon ja perusvaelluksella ihan ok, mutta jos mennään vähänkin pohjoisempiin maisemiin, niin jalat huutavat kivikkoisen maaston jälkeen hoosiannaa ja lujaa. Nämä kengät ovat yleensä mukanani myös ulkomaanreissuilla, jos ohjelmassa on jokin vaelluspäivä.



Varsinaiset vaelluskengät
Nämä ostin viime kesänä Kebnekaisen vaellukselle. Maksoivat törkeästi, olisiko ollut jopa kolmisensataa, mutta olivat kyllä erinomaiset kivikkoisessa maastossa. Näillä käveltiin Kebnekaisen reissulla noin rinkka selässä 130 kilsaa, pitivät myös hienosti vettä, joten ei voi muuta kuin kehua. Ostettu Partioaitasta ihanan ammattitaitoisen myyjän opastamana. Näillä mennään heinäkuussa Norjan maisemiin.



Goretex-kengät muuten vaan
Näitä olen käyttänyt silloin tällöin. Vähän pidempivartiset kuin goretex-lenkkarit, hyvät kävellä, todella kevyet, eivätkä kintut kastu loskasäällä. Vikingin kengillä on välillä talsittu töihin ja takaisin.



Kumpparit
En tiedä kuuluvatko nämä sporttiosastoon, mutta otetaanpa mukaan kuitenkin. Nämä ovat jalassa kaikenlaisissa ulkohommissa, marjassa ja veneillessä.



Kesäkengät
Nämä olivat myös jokin alelöytö, kevyet "reikäiset" kesäkengät lämpimän kelin menoihin. En tosin tiedä olivatko vikaostos vai onko jalkani pienentynyt, sillä nykyään kengät tuntuvat hieman turhan väljiltä.



Sporttisandaalit
Näillä on tallusteltu etenkin ulkomaanreissuilla. Edelliset sandaalit tosin olivat huomattavasti paremmat, mutta ne suoraan sanottuna käytettiin ihan loppuun.



Yhteenveto
Tämän laskutoimituksen mukaan nainen tarvitsee noin 14 parit urheilukenkiä. Ja tässä tosiaan siis vain liikunnallisiin asioihin tarvittava kenkämäärä, illanistujaiset ynnä muut vaativat vähintään saman määrän kenkiä. Ja jos vielä ryhdyttäisiin hifistelemään, niin nykyään crossfitiin myydään ihan omia kenkiä, kuten myös suunnistukseen olisi omat kengät ja mitähän vielä. Vaelluksilla taas crocksit ovat korvaamaton kenkäpari, sillä niillä ylitetään kahlattavia puroja sekä käytetään iltaisin leirissä.

Nyt kengät jalkaan ja pihalle!

2 kommenttia:

  1. Mulla on yhdet goretexit ihan kävelyyn vaikka märässä maastossa tai kevät/syksykeleille kun lumi alkaa sulamaan, yhdet barefootit, yhdet gorelenkkarit jotka vaatisivat jo uusimista sekä tavalliset juoksulenkkarit. Lisäksi on myös urheilusandaalit, mitä tulee käytettyä tosi vähän kun ikivanhat flipflopit ovat olleet ulkomailla kävellessä paremmat jalassa :D Eli neljilläkin ulkokengillä pärjää kun ei esimerkiksi pyöräile. Sisäliikuntaan on yhdet kengät, jolla käyn jumpassa ja salilla. Toki ihania lenkkareita voisi ostaa ihan vaan muuten vaan ja haluaisinkin jotkut semmoise sporttisemmat joka paikan kengät! Harmi, että oma jalka on niin iso, että naisten kengissä ei aina riitä koot.

    Nuo Salomonin kengät (speedcrossit vissiin) oli mun jalkaan täydelliset, harmi vaan kun niitä ei saanut kuin maastoversioina. Vaikka täällä Intersportissa niitä yritettiin myydä mulle asvalttijuksukenkinä, mitkä ne ei kyllä mun mielestä oo mitenkään kun on noin iso profiili.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tennareita ei voi kyllä ikinä olla liikaa. Niitä on niin ihanan näköisiä ja värisiäkin nykyään. Ostin ulkomailta Puman mustat kiiltävät tennarit, joissa oli vieläpä bling blingiä, aivan ihanat <3 Ja lenkkareistakin löytyy vaikka minkälaisia malleja ja voi niitä värejä. Ei oo läheskään yhtä tylsiä kuin lenkkarit oli ennen.

      Jep, ei ole myyjä ollut oikein kartalla Salomonin kenkien kanssa. Speedcrossit ovat hyvät, mutta ei niillä ihan asfaltille kannata lähteä.

      Poista