torstai 14. toukokuuta 2015

Pois mukavuusalueelta


Olin tänään helatorstaina juoksemassa Hippoksen maratonkerhon avoimella yhteislenkillä. Valittavana oli kolme vauhtiryhmää ja lenkkiä:

• 10 km vauhtia 7 min/km
• 15 km vauhtia 6 min/km
• 20 km vauhtia 5,5 min/km


Alunperin hieman epäilytti lähteä, mutta työkaverini, Pasi-koutsini rohkaisi lähtemään 15 kilometrin porukkaan. Itse olisin varmaan valinnut rauhallisemman kympin lenkin. Tutkailin lenkkejäni edellispäivänä ja keskivauhtini on ollut viime aikoina suurelta osin noin 6:30 min/km. Siksipä minua huolestuttikin, jaksaisinko juosta 15 kilsaa kutosen vauhtia?

Sairauslomalla mukavuusalueella
Samalla ryhdyin pohtimaan viimeisen parin kuukauden liikkumisiani. Aina, kun olen liikkunut, olen liikkunut mukavuusalueellani. Olen juossut sitä vauhtia, kun on kivalta tuntunut, käynyt salilla, kun on huvittanut ja crossfitissa, kun siellä on ollut kiva treeni. Eräs kerta katselin crossfitin seuraavan päivän treeniä, joka vaikutti alkuun kivalta. Sitten huomasin, että treenissä pitäisi tehdä tuplahyppyjä (vai mitä lie) hyppynarulla. Itse en saa tehtyä sellaisia yhtäkään, joten päätin jäädä kotiin. Jep, todella mukavuudenhaluista.

Toisaalta mukavuudenhalussa ei ole tässä tilanteessa mitään vikaa. Kuten lääkäri kehoitti, työuupumuslomalla pitää tehdä mukavia asioita, ei asioita, jotka stressaavat. Näin olen tehnyt ja hyvä niin. Vaikka treenit ovat olleet viikossa vaihdellen 0–8 tuntia, olen onneksi tehnyt edes jotain, vaikka sitten kävellyt ulkona. Peruskuntoa on treenattu, ja kehittäviä treenejä ehditään tehdä vielä myöhemmin. Tukholmaa ajatellen on jo "myöhäistä", kunto on mikä on ja sillä mennään fiilistelemään eka maraton :)

Juoksuvauhdin laskuri
Löysin netistä osoitteesta www.laskurini.fi/urheilu/juoksuharjoitusvauhtilaskuri helppokäyttöisen laskurin juoksuvauhdeille. Tajusin, etten ole juossut aikoihin puolimaratoniakaan, kun olen ollut aina sairaana flunssassa tapahtumien aikaan. Eli puolimaratonin aika 1:58 on jo parin vuoden takaa, ei siis kovin tuore luku, mutta antaa jotain suuntaa.


En tiedä miten luotettava laskuri on, mutta omasta mielestäni sen ehdottama peruskuntojuoksun vauhti on aika nappi ehdotus. Se on juurikin se vauhti, jolla olen viime aikoina juossut lenkkini hyvällä fiiliksellä. Kuten näkyy, vauhtikestävyyslenkkien nopeuteen 5:24 min/km olisi kirittävää. Ehkä näitä treenataan sitten Finlandia Marathonille.

Yhteislenkki kului siivillä
Joka tapauksessa Hippoksen maratonkerhon 15 kilometrin lenkki meni oikein mukavasti. Juttu luisti alkujännityksen jälkeen ja puheenaiheita löytyi vaelluksista, Kebnekaisesta ja tulevasta Jotunheimen-reissusta. Aika kului siivillä, sää oli mukavan viileä, pukeutuminen nappivalinta ja jalatkin melko freesit. Juoksimme rantaraitilla 15,8 kilsaa vauhdilla 5:57. Keskisykkeeni oli 160.

Parasta lenkissä olivat muiden juoksijoiden vinkit ekalle maratonille ja nimenomaan Tukholmaan. H-hetkeen on enää 16 päivää eli viimeiset reilu kaksi viikkoa. Nyt treenejä pitäisi alkaa pikkuhiljaa keventää sekä muistaa viimeisinä päivinä hiilarit ja vedenjuonti. Ja saapa nähdä, vähän kutkuttaisi liittyä maratonkerhoonkin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti